Bas Grolleman’s Blog

Place where I put my written thoughts, though I usually just make video’s these days

Net klaar met mijn nieuwe presentatie, die is te vinden op www.ubuntutips.nl en binnenkort op de website van de HCC.

Ik ben afgeweken van mijn normale patroon, en heb deze keer wel de min-punten van Windows belicht. Ubuntu word namelijk vaak vergeleken met een goed draaiende Windows, maar niemand heeft het over de weg die je moet bewandelen om daar te komen.

Windows gebruikers weten niet beter dan dat het normaal is dat je onderhoud moet doen, zoals anti-virus, firewalls, opschonen, defragmenteren, etc.   Ze vinden het ook normaal dat een groot deel van hun software om aandacht vraagt, bv omdat er een update of nieuwtje beschikbaar is.

Ik hoor ze soms klagen, maar het hoort erbij.   Todat ze een tijdje op een systeem zonder die onzin hebt gezeten, want dan zien ze dat het niet normaal is.

Veel mensen vragen me wat het voordeel is van Ubuntu en dat vond ik altijd moeilijk om uit te leggen. Maar tegenwoordig heb ik een antwoord, Ubuntu is een volwassen systeem dat voor zichzelf zorgt en jouw met rust laat tenzij je er om vraagt. Windows lijkt wat dat betreft meer op een klein kind, constant vragen om aandacht en onderhoud. Gezien de leeftijd van dat OS gok ik dat er iets mis is gegaan bij de opvoeding.

Mocht er iemand zijn die vind dat ik geen gelijk heb, ik daag je uit, ik neem standaard 9.04 Ubuntu CD en doe daar een maand mijn werk mee. Jij mag kiezen welke versie van Windows, maar het moet een standaard CD zijn (met servicepacks natuurlijk). Het enigste wat we overzetten is de “Documents en Settings”, en we noteren alles wat niet bij normaal gebruik hoort. Vergelijken we aan het eind wie het meeste tijd kwijt is. Vanzelf ga ik het evenement wel bloggen.

Ik denk dat je na instalatie al de handoek in de ring gooit…

Dat was het dan weer…