Bas Grolleman’s Blog

Place where I put my written thoughts, though I usually just make video’s these days

Ik werk momenteel met Ubuntu, dat klinkt misschien niet raar, maar als iemand die uitsluitend met KDE werkt is dat natuurlijk wel even wennen.

Er zijn drie redenen waarom ik het even aan het proberen ben,

  1. Iemand heeft me gestrikt in het doen van een presentatie over Ubuntu, dat kan natuurlijk niet zonder er uitgebreid mee gewerkt te hebben.
  2. Ubuntu loopt nog altijd voor op Kubuntu, en ik wou het verschil wel eens met eigen ogen zien.
  3. Het kan nooit kwaad om je kennis wat breder in te zetten.

Ervaringen tot nu toe

  • Het werkt allemaal eenvoudig
  • Compiz staat standaard aan, dat is mooi
  • Ik mis Katapult, opgelost met Gnome-Do
  • Ik mis Yakuake, opgelost met Yakuake (Tilde werkte niet voor mij)
  • Ik mis Alt-F2 gg: (google zoeken), maar ik kan iets soortgelijks met Gnome-Do geloof ik

Irritaties

Er is op dit moment eigenlijk maar 1 ding waar ik niet uit kom, ik kan de Win toets niet aan gekoppelde functies hangen, normaal doe ik altijd Win+Z tot Win+B inzetten voor media functies, vooruit, achteruit, geluid harder en zachter, en ik krijg het niet werkend. Wel ergens gelezen dat dit een bug in gnome is, op het moment helaas maar op Alt+Z tot Alt+B gezet, maar ik tik nog vaak mis.

Toekomst

Enigste probleem is natuurlijk dat als het bevalt ik toch Kubuntu zal moeten ondersteunen bij vrienden en familie, gezien ik vaker van distro wissel wil ik hun daar niet mee opzadelen. Maar goed, zo erg is dat ook weer niet, dat houd je scherp. Is in iedergeval beter dan dat ze met Windows Vista vragen komen. 😉