Bas Grolleman’s Blog

Place where I put my written thoughts, though I usually just make video’s these days

Soms is de oplossing eenvoudiger dan je zou denken. Mijn vrouw is fotograaf en heeft als gevolg daarvan behoorlijk wat foto’s in Lightroom staan. Dat is geen probleem totdat je harde schijf begint vol te raken.

Mijn eerste poging was om de oude foto’s te exporteren naar een nieuwe catalogus op de QNAP, maar ik kwam er al snel achter dat hoewel dit werkt, je vervolgens deze oude catalogus niet meer mag openen. De reden, hij staat op een netwerk schijf.

Dat heeft dus geen zin, het moet mogelijk zijn om bij je oude foto’s te kunnen. Als eerste geprobeerd om haar Mac te laten denken dat hij lokaal bezig was, maar dat was geen oplossing.

Nog wat verder zoeken kwam het eenvoudige antwoord, gebruik de “Mappen” van Lightroom, en dan is het kinderspel.

Je voegt een nieuwe map toe aan de catalogus, en verwijst die naar een gedeelde map op de QNAP. Vervolgens kan je vrolijk binnen lightroom foto’s van je lokale schijf naar de netwerk schijf sleuren en zelfs rechtstreeks importeren naar deze nieuwe folder.

Uiteindelijk blijkt dus de enigste eis te zijn dat het catalogus bestand zelf lokaal staat, de foto’s mogen overal staan.

Bijkomende bonus, ze kan nu door alle foto’s zoeken, ook de gene die al jaren geleden gearchiveerd zijn.